top of page

Nieuws

Wat doet hevige regen met het grondwater?

We zijn het allemaal gewoon dat er water uit de kraan komt, maar waar komt al dat water vandaan? Vanuit de lucht zou je zeggen … en dan! Eenmaal op de grond probeert het water in de grond te sijpelen. Toch de hevige neerslag van de voorbije dagen helpt niet om het grondwater op peil te brengen, een langdurige regen hebben we nodig.

De laatste vier jaar kon het grondwater niet stijgen door te droge zomers. Men zegt “dat komt door de klimaatverandering!” Een te lage grondwaterstand heeft niet alleen te maken met de klimaatverandering, maar ook door meerdere obstakels door de mens gecreëerd. Zo wordt het water eens op de grond terecht, door drainages afgevoerd richting Noordzee. Het oppompen van grondwater zorgt ook voor een lage grondwaterstand. Daarnaast door een hoge bevolkingsdichtheid met veel beton en verharding en meer lintbebouwing, kan het water niet in de grond sijpelen. De laatste maanden waren dan ook gemiddeld droger. April was zelfs een koude maand, gelukkig dus ook minder verdamping van het water. De grondwaterstanden zijn in vergelijking met maart reeds 87% gedaald, weet de VMM te vertellen.

Dat het grondwaterpeil daalt sinds maart, hebben wij hier in Herent ook reeds ondervonden. Op de grafiek, enkele peilingen van het Kastanjebos, kan je dit zien. Tevens staan we statistisch gezien nu voor de droogste maanden. Door de droogte van vorige zomer zijn we met een achterstand aan het winterseizoen begonnen en om dat in te halen zou het langdurig moeten regenen. Ja, ik weet die uitspraak hoort men niet zo graag, maar het is wel zo. Wees blij dat we zelf daar niet voor kunnen zorgen.


Ik weet niet of je recent de Pano-reportage op TV gezien hebt. Deze toonde aan tot welke schade het tekort aan grondwater kan aanrichten. De kleilagen krimpen waardoor huizen letterlijk beginnen te scheuren en grondverzakkingen kunnen zelfs ontstaan. Tevens sterven veel bomen en planten af door de aanhoudende droogte, wat slecht is voor de biodiversiteit. De bomen verliezen zelfs vroeg hun bladeren.

Wat kunnen we er zelf aan doen.

· Stop verspilling:

o Liters water stroomt weg door lekkende waterkranen en leidingen.

o Op een bouwwerf verdwijnen duizenden liters grondwater per uur door de riool.

· Stop betonnering:

o Er bestaan op de markt andere materialen die water doorlatend zijn en toch licht verhard.

· Opvangen van water:

o Het opgevangen water kan je gebruiken om uw terras te kuisen, de bloemen op terras voorzien van water, drinken voor dieren, enz.

o Het opgevangen water dat op een werf in de riool verdwijnt, kan gebruikt worden op landbouwvelden of voor het vullen van regenputten en waterreservoirs.

Dus laat ons zo veel mogelijk water te behouden!

114 weergaven
bottom of page