top of page

Nieuws

Voorjaarsbloeiers- en kinderenwandeling


Zondag 27 maart 2022 om 14u30, een laag wolkendek belemmert de zon. Tot onze verbazing was er genoeg belangstelling om deel te nemen aan “de voorjaarsbloeierswandeling en kinderen lentewandeling”. Met 35 volwassenen en 6 kinderen gingen we op zoek naar de voorjaarsbloeiers. Magda begeleide de kinderen en hun ouders, terwijl Geert de anderen gidste.

Lente, in deze periode wisselen geuren en kleuren elkaar in snel tempo op. Al snel kwam de zon er toch door en zagen we de bosanemoontjes ontluiken en richtte hun witte bloemetjes naar de zon. We vertrokken aan de Sint Michielskerk via de Kerkstraat (voetweg). Aangekomen aan een grasland konden we reeds genieten van het speenkruid, de sleutelbloem en de pinksterbloem. Naast dit grasland ligt de Leibeek die stroomafwaarts onder de Molenbeek door gaat, dit noemt de viaduct. We volgden de Molenbeek stroomopwaarts naar het groot hooiland. Ook hier was het speenkruid in grote hoeveelheden te zien, maar ook look zonder look, smeerwortel en aronskelken komen al tevoorschijn. Binnen enkele weken staan ook die in bloem. Zelfs een goed opmerkzaam oog vond het muskuskruid.

Niet alleen voorjaarsbloeiers waren aanwezig, maar ook kon je het zingen van de tjiftjaf, het roodborstje, het koolmeesje, een vink en de specht horen. Ook zij hadden de zon ook gezien.

Op het groot hooiland gaf Geert ons de kennis van wat hier allemaal groeit. Zoals de moeraszegge, pitrusgras, dotterbloem en verder in het jaar orchideeën. Hier woont ook een bewoner tussen de zegge, de zeggekorfslak. Nee Geert ze is niet één meter groot maar wel een paar millimetertjes.

Op weg naar de Lodewijk van Veltemstraat lag een maretak op de grond. Leuk, nu konden we deze eens van kort bij bekijken. Hoe komen deze terecht in de bomen en op welke bomen? Dat wist Geert ons te vertellen. Naast het wandelpad richting de vijver is er een hoekje afgebakend om zeker niet vertrappelt te worden, want kier groeit de éénbes. Ook de storm Eunice heeft er voor gezorgd dat ook de achterkant van dit plekje beveiligd is, een boompje werd er neergeveld.

Aan de vijver waren de restanten van de uitgebrande vogelkijkhut nog te zien. Dit jaar komt daar terug een nieuwe, eerst moet al dat papierwerk in orde zijn alvorens te mogen bouwen. Er was nog niet veel beweging op de vijver.

Door het goede weer was er ook veel beweging aan het scoutslokaal. Om het maaisel te kunnen afvoeren is er naast het terrein van de scouts een plaats voorzien om het maaisel van het hooiland te stockeren, zodat de gemeente dit kan komen ophalen en afvoeren om te composteren. Nog een mooi stukje grasland lag links van het wandelpad. Het grasland van “de dokter” genoemd, ook hier waren de voorjaarsbloeiers talrijk aanwezig. Een rietveld lag rechts van het wandelpad en ja hoor de kleine karekiet liet er zich horen.

Een laatste halte was aan het hooiland aan de Kerkstraat. In één van de grachtjes vonden we kikkerdril. Op het hooiland waren hopen te zien, dit zijn pluimzegge en ja ook hier zit de zeggekorfslak. Nog even werd vermeld dat dit hooiland eind juni door de scholen opgeruimd wordt en op zaterdag 2 juli 2022 is iedereen welkom om een handje toe te steken. Natuurlijk ieder op zijn eigen tempo.

Al bij al hebben we toch nog een zonnige en leerrijke dag gehad.

Meer foto's klik hier.



16 weergaven
bottom of page