top of page

Nieuws

Paddenstoelenwandeling

Voorbij zondag was het tijd voor onze laatste wandeling van het jaar; de paddenstoelenwandeling. Deze wandeling ging door in het Bertembos. Het weer was gunstig en hoewel paddenstoelen water nodig hebben, bleef het toch droog bij een zachte, aangename temperatuur van 18 graden.

Dat dit weerfenomeen gesmaakt werd, was ook merkbaar aan de opkomst van de wandelaars. Bij start van de wandeling telden we 95 personen, kinderen inbegrepen. Ook enkele honden aan de leiband waren aanwezig. Te veel voor één groep en dus werden er drie groepen gemaakt met als gidsen Patrick, Magda en Richard. Richard vertrok als laatste en daar sloot ik dan bij aan. We waren nog niet eens aan het bos toen nog een zestal wandelaars zich bij de groep voegden. Later heb ik van Patrick en Magda vernomen dat ook bij hen nog wandelaars waren bijgekomen. We kunnen dus spreken van meer dan 100 aanwezige wandelaars!

En of we paddenstoelen hebben gezien … zeker een veertigtal verschillende soorten waaronder (ik ga ze niet allemaal opsommen) Geschubde inktzwam, Sombere honingzwam, Purpersnedemycena, Roodsteelfluweelboleet, Langsteelfranjehoed, Geweizwam, Heksenschempje, Reuzenzwam, Parel amaniet, Melkzwam, Breedplaat streephoed, Breedplaatstreephoed, Groene anijstrechterzwam, Langsteelfranjehoed, Bitterzoete melkzwam, Rode zwavelkop, Spekzwoerdzwam, Oranjegeeltrechtertje, Gewone knolparasolzwam, Berkenzwam, Bekerzwam, Parelstuifzwam, Russula ’s, Grijze buisjeszwam, Gewone hertenzwam, Peksteel, Plooirokje, Vaalhoed enzovoorts. Niet alleen de paddenstoelen spraken tot de verbeelding, maar ook de prachtige herfstkleuren van het bos roepten verwondering op.

Kinderogen zien heel veel, zo werd er constant geroepen “Hier ook een paddenstoel!” Zij genoten er duidelijk van en luisterden ook aandachtig. Dat kon Richard wel ondervinden. Richard had tijdens de wandeling gezien dat de wandelaars de paddenstoelen aanraakten en verwittigde hen dan ook dat ze hun handen goed moesten wassen alvorens te eten. Hierop kreeg Richard onmiddellijk een antwoord van één van de kinderen: “voor het eten moet je altijd je handen wassen” riep hij.

Onze volgende wandeling “De Frisse Neuswandeling” gaat door op 8 januari 2023. Met deze wandeling opent Natuurpunt Herent zijn feestelijk jaar. Neem zeker tijdig een kijkje op de website www.natuurpunt-herent.be .

Foto’s van de paddenstoelenwandeling klik hier.

Op 3 december 2022 is er ook nog onze “algemene kennisquiz”. Wil je mee doen, schrijf je dan tijdig in.

15 weergaven

Comments


bottom of page