top of page

Nieuws

Natuurpark Groene Vallei 2014-2024In februari 2014 staken vier afdelingen van Natuurpunt de koppen bij mekaar om samen te werken rond de vele natuurgebiedjes in hun werkingsgebied. Het ging hier om een samenwerking tussen de afdelingen Kortenberg, Herent, Kampenhout en Steenokkerzeel, zo ontstond Natuurpark Groene Vallei. Een groene long gelegen tussen Brussel, Mechelen en Leuven.Intussen zijn we tien jaar verder en op 8 & 9 juni 2024 werd dit uitbundig gevierd.

Voor deze twee dagen was er een vrij gevarieerd programma opgesteld. Op zaterdag kon je om 14u00 met een begeleide fietstocht door de Groene Vallei alles ontdekken, of kon je ervoor kiezen dit individueel te doen via een routeplan.

Vanaf 17u30 kon je in de bovenzaal een fototentoonstelling bewonderen “10 jaar Natuurpark Groene vallei” door Paul Van Leest. Tevens werd er een PowerPoint gepresenteerd met een overzicht van foto’s door de jaren heen, samengesteld door Patrick Luyten.

Tijdens de receptie werden de pioniers Gerard, Inge, Bert, Sim, Eric, Ewoud en Patrick gehuldigd. Zij kregen elk een goed gevulde mand met lokale producten.Op de receptie waren ook de burgemeester van Kortenberg Alexandra Thienpont en tweede schepen Kristien Goeminne aanwezig.Met een drankje en versnapering werd de receptie ten slotte afgesloten.

NOCTURNE IN HET SILSOMBOS

18u00: Het hoogtepunt van de dag is wel het Silsombos. Een deskundige gids van Natuurpunt nam je mee naar één van de weides vol orchideeën en tal van andere planten en kruiden. Zij kleuren het natuurgebied en trekken massa’s bijzondere vlinders, bijtjes en zeker ook natuurliefhebbers aan.

Om de zaterdag af te sluiten kon je ook nog genieten van een broodje BBQ in een muzikale omlijsting.

NATUURMARKT

Vanaf 13u00 kon je zondag 9 juni 2024 op de weide rechts van het Bezoekerscentrum Groene Vallei genieten van een natuurmarkt. Daar stonden een 15-tal standjes opgesteld met allerlei verschillende dingen die te maken hebben met natuur.Zo vond je er plantjes te koop, waren er demonstraties houtdraaien, pyrografie, kantklossen, …Een opvallende stand was ongetwijfeld de Oude Belg. Hij maakte vuur aan en je kreeg de kans om de eerste alcoholische drank die ooit in deze contreien gedronken werd, te proeven: “Mede”. Mede wordt gemaakt op basis van honing en fermentatie op water.

BELEVING VOOR DE KINDEREN

Ook aan de kinderen werd er gedacht. Zij konden er genieten van het blotevoetenpad, ze konden zelf hun fruitdrank trappen, braakballen ontleden, waterdiertjes in de poel determineren, vlinders bekijken en natuurlijk ravotten.

Om 15u00 was er een optreden van “Harmonie de Verbroedering” uit Erps‑Kwerps en kon je ondertussen genieten van een drankje en hamburger vanop de BBQ.

GEREVALIDEERDE VOGELS

Aan de andere zijde van het bezoekerscentrum werden om 17u00 gerevalideerde vogels vrijgelaten door het dierenopvangcentrum VOC Neteland uit Herenthout. Het ging hier over 13 vogels nl. 2 merels, 2 eksters, 2 bonte spechten, een zwartkop, een koolmees, een pimpelmees, een huismus en 3 wilde eenden. Om de twee eksters samen vrij te laten, alsook bij de twee spechten, had men hulp nodig en al snel waren er een paar vrijwilligers.

Afsluiten kon je met een drankje op het terras en jawel nog steeds onder een stralende zon.

Bezoekerscentrum Groene Vallei Lelieboomgaardenstraat 60, 3071 Erps‑Kwerps bc.groenevallei@natuurpunt.be

9 weergaven

Comments


bottom of page