top of page

Nieuws

Maak de langste egelstraat van Herent


Het aantal egels is de laatste jaren sterk achteruit gegaan. Onderzoek uit 2018 bracht aan het licht dat de afgelopen 10 jaar de populatie zelfs gehalveerd is. Hoog tijd dus om onze stekelige vrienden een handje te helpen. Met het project ‘Egelstraat’ van Natuurpunt wil de gemeente Herent tuineigenaars bewust maken van het belang van tuinen voor de overleving van de egel in Vlaanderen. Doe jij ook mee?De egel in de top drie van de verkeersslachtoffers


Onze tuinen nemen ongeveer 9% in van het Vlaamse grondgebied (tegenover 2% natuurgebied), en vormen dus een belangrijk leefgebied voor de egel. Heel wat tuinen zijn echter hermetisch afgesloten, waardoor egels geen andere keuze hebben dan via de straat van de ene tuin naar de andere te gaan. Op straat sneuvelen ze vaak onder de wielen van een auto. In Vlaanderen sterven jaarlijks duizenden egels in het verkeer.


Creëer een egelwegel met je buren

Het leefgebied van een egel is ongeveer tien hectare. Dat is veel groter dan de gemiddelde tuin. Door jouw tuin met die van je buren te verbinden, vergroot je het leefgebied van de egel, en kan de egel veiliger van tuin naar tuin lopen. Zo hoeft hij de straat niet op en vergroten zijn overlevingskansen aanzienlijk. Kies - indien mogelijk - voor een haag of houtkant in plaats van een kunstmatige omheining. Daar kunnen de egels onderaan vaak vrij eenvoudig door kruipen. Heb je toch een kunstmatige omheining zoals een muur, houten schutting of draad, voorzie dan een egelpoortje (= een egelwegel). Hoe meer buren hun tuin toegankelijk maken voor egels, hoe veiliger egels zich kunnen verplaatsen! De ideale egelwegel is 15 x 15 cm. Dat is voldoende groot voor de egel, maar te klein voor de meeste huisdieren.


Registreer je egelwegel en word een egelstraat

Registreer je haag of egelwegel op www.egelstraat.be en voeg een foto toe. Wie zijn egelwegel in gemeente registreert, krijgt bovendien een egelwegel-bordje om boven de doorgang te hangen (zo lang de voorraad strekt) gratis te verkrijgen aan het onthaal van de gemeente (liefst ophalen in de namiddag).


Wanneer je straat of buurt 10 tuinen kan verbinden, wordt die straat uitgeroepen tot een echte Egelstraat. Deze 10 tuinen hoeven niet allemaal rechtstreeks met elkaar verbonden te zijn. Het kunnen bijvoorbeeld ook 2x 5 tuinen zijn of eender andere combinatie. Overtuig dus zeker je buren om mee te doen. En wie weet kunnen jullie wel het grootste aantal tuinen met elkaar verbinden en wint je straat de wedstrijd De Langste Egelstraat van gemeente!


Meer info op www.egelstraat.be en op www.herent.be

Wil je nog meer doen voor de egels in je tuin? Bekijk het aanbod voor egels in de Natuurpunt Winkel

127 weergaven

Comentários


bottom of page