Dit jaar ging de interactieve zomerwandeling door op zondag 4 juli 2021 in Bertembos.
Zomerwandeling !!!!!, daar was niets van te zien, men dacht even om deze niet te laten doorgaan door het slechte weer. Het weer was dan ook de spelbreker en hield veel wandelaars thuis.
Drie gidsen (Magda, Geert, Fernand) en één gids in opleiding (Greet) stonden klaar om de wandelaars te ontvangen. Het was voor hen even een teleurstelling, toen er maar vier wandelaars toekwamen. Met mij erbij waren we met negen die toch het weer trotseerden. Al was het geen zomerweer, de eerste kruiden die we tegen kwamen deden ons wel aan de zomer denken: het Sint Janskruid en het duizendblad. Hier kregen we van een kenner uitleg, gids Magda. We waren nog maar een tiental minuten aan het wandelen en daar was ze dan, de zon “en het werd zomer”. Leuk om met zoveel gidsen te wandelen, je krijgt een ganse cursus over de natuurlijke omgeving. De ene gids liet ons de kamille zien, terwijl de andere de schijfkamille aantoonde. We kwamen ogen te kort. Hier de bosandoorn, het nagelkruid, het helmkruid, … en telkens een theorie erbij om U te zeggen. Van bomen hadden zij ook een weet; hoe meet je de ouderdom van een boom? “Drie manieren” zei Geert “Je kan omzagen en de jaarringen tellen. Boren tot in de kern van de boom met een speciale houtboor. Of de omtrek meten gedeeld door pi en vermenigvuldig de diameter met de gemiddelde groeifactor van de boomsoort.” Dit werd dan ook uitgeprobeerd op een zomereik, het meten natuurlijk de eik staat er nog.
Op onze wandeling kwamen we langs een ingezaaid akkerrand. Spijtig, het was nog niet warm genoeg om te kunnen genieten van een grote diversiteit aan vlinders en bijen, maar wel de soorten bloemen zoals het kaasjeskruid, phacelia, het goudbloempje, de klaproos, en dergelijke. Geert leerde ons het onderscheid tussen tarwe, haver en gerst te herkennen.
“Een Holleweg is jaren geleden ontstaan door de boeren die van hun erf naar hun akkers trokken” wist Greet ons te vertellen, “met de jaren werden sommigen breder door erosie en zelfs verhard met kasseien”.
De olm of iep in de volksmond ook visgraatboom genoemd, de wilde bosrank, het zevenblad en zelfs de breedbladige wespenorchis, zelfs paddenstoelen: de gewone boomwrat, het judasoor, het was er allemaal.
De kers op de taart werd ons door Fernand voorgeschoteld. Hij liet ons kennis maken met de muzikale zang van de vogels. Stiekem had hij in de bosjes een luidsprekertje gehangen die hij met zijn smartphone kon bedienen. Het leek of het vogeltje tussen de struiken zat, maar we kregen geen antwoord van een soortgenoot, spijtig.
Aan al de niet-wandelaars, het was een leuke, leerzame en interactieve zomerwandeling met dank aan onze gidsen Magda, Geert, Fernand en natuurlijk ook Greet.
Tot de volgende wandeling.
Foto's klik hier.
댓글