top of page

Nieuws

Frisse Neuswandeling + 40 jaar Natuurpunt Herent


Zondag 8 januari 2023 Frisse Neuswandeling

Het is al een traditie geworden dat we een nieuw jaar starten met een Frisse Neuswandeling, alhoewel een “Frisse Neus” krijg je niet zo rap bij 12 graden. De weergoden zorgden zelfs voor droog weer en af en toe kregen we de zon te zien. Tijdens de wandeling kon je genieten van de natuur en bijzondere plekjes ontdekken. Dit jaar is echter een speciaal jaar voor Natuurpunt Herent; dit jaar vieren wij namelijk ons 40 jaar bestaan. De wandeling sluiten we dan ook af met een zoetige versnapering en een drankje.

Ondanks dat de weerman slecht weer had voorspeld, was de opkomst groot. Al snel moesten er vijf groepen gevormd worden, want 120 wandelaars was te veel voor één groep. Gelukkig hadden we voldoende gidsen voorzien. Het was een modderig parcours, maar dat deerde niemand. Regelmatig werd er gepauzeerd zodat iedereen terug samen was en kregen we uitleg over de bezienswaardigheden in de omgeving. Onze eerste stop was bij drie mierenhopen gedeeltelijk verscholen onder dennen. We zette onze wandeling verder via een tunnel onder de Brusselsesteenweg (N2) en hielden even halt. “Regen valt er de laatste dagen (weken) méér dan voldoende uit de hemel. Gelukkig niet zo hevig als tijdens de rampdag 14 mei 1906.” Wist de gids ons te vertellen. “Een hevig onweer en wolkbreuk zorgde toen voor enorme schade in Herent, Bertem en de stad Leuven. Er vielen verschillende dodelijke slachtoffers te betreuren in de streek. Het KMI schatte de hoeveelheid gevallen neerslag op minstens 200 mm in 3 uur en 15 minuten!!! Deze ramp zal bekend worden als “Le cataclysme à Louvain”. Er ontstond een meer dat op sommige plaatsen zelfs 6 meter diep was.” Wat een verhaal, je kan dit bijna niet geloven en toch is dit gebeurd.

Door de klimaatverandering is de natuur er snel bij, dat konden we merken aan de hazelaar. Zowel de mannelijke als de vrouwelijke bloemen waren er al aanwezig. De hazelaar is een “naaktbloeier”: de plant bloeit voor dat er bladeren aankomen.

Veel voetwegen worden meer en meer ontoegankelijk gemaakt door bewoners. Dit gebeurde ook met “De Ezelsweg aan de IJzerenberg in Herent-Winksele”. Na veel protest is deze terug toegankelijk. Hopelijk voor altijd.

Een bekende en drukke fietsroute in Winksele is de Terbankstraat, de verbinding tussen Gasthuisberg en de Brusselsesteenweg. Vandaar ging onze weg verder naar Bertembos. Wij zijn nu op 80 meter hoogte boven de zeespiegel. We konden 20 km verder de Sint-Romboutstoren van Mechelen zien. Bertembos is een eiken-berkenbos, maar je vind er ook de zoete kers. Ook hier kon je zien dat de natuur al wakker is, hier en daar trof je reeds het speenkruid. Ook kwamen we nog enkele zwammen tegen zoals het judasoor, de gele houtzwam en natuurlijk de tonderzwam. Een dode, nog rechtstaande boom had niet alleen tonderzwam, maar ook spechtgaten.

Op 92 meter hoogte staat een 31 meter hoge watertoren. Vanaf hier konden we kiezen voor 1 km langere wandeling. Natuurlijk namen we de lange wandeling, die liep achter de Augustijnenhoeve, de weg er naar was te modderig dus namen we een andere weg. De Augustijnenhoeve is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed.

Nog een half uurtje wandelen en we waren terug aan de Warotzaal. Daar wachtte ons Glühwein, warme choco, maar ook voor de liefhebbers een watertje en een zoetig hapje mocht ook niet ontbreken. Nadien keerde iedereen terug naar huis. Behalve wij, wij moesten eerst nog alles opruimen.

Wij zien jullie graag terug op één van onze volgende activiteiten.

Meer foto's klik hier.

Nieuw activiteit!

Dit jaar hebben wij een nieuwe activiteit erbij: - een kaas-, wijn, en bieravond op zaterdag 11 maart 2023 Wil je er bij zijn schrijf je dan snel in op https://www.natuurpunt-herent.be/event-details/kaas-wijn-en-bieravond

Tot snel

13 weergaven
bottom of page