top of page

Nieuws

Boek: De vogel en de componist

Bijgewerkt op: 23 aug. 2021

Vogelzang als inspiratiebron


Tijdens een wandeling met zijn vriend en biograaf Schindler, hielden ze stil bij een kabbelend beekje en Beethoven zei: “Hoor je de zang van de merel en de koekoek? ... Hier heb ik twintig jaar geleden mijn Pastorale ontworpen. De vogels speelden en zongen in de takken. Ze hebben samen met mij gecomponeerd.”

Componisten uit alle eeuwen en streken lieten zich door vogelzang inspireren. Sommigen waren echte vogelaars of natuurliefhebbers, anderen hoorden dan weer een puttertje of een zanglijster in een volière zingen. Ze observeerden, luisterden en evoceerden daarna het gefluit van de vogels in de muziek. De vogel en de componist introduceert de lezer eerst in de verschillende aspecten van de vogelzang : waarom zingt een vogel? Is de zang geleerd of aangeboren? Horen wij wat vogels horen? De rol van imitaties…

Vervolgens wordt ingegaan op de vraag naar de oorsprong van de fascinatie voor vogelzang in de kunst en vooral in de muziekkunst.

40 verschillende vogels worden daarna beschreven en klinken in meer dan 100 composities van 60 componisten. Van Händel tot Vivaldi en Prokovjef, van Ravel tot André Rieu en Pink Floyd.

In de slotbeschouwing wordt de focus gelegd op welbevinden. De onderschatte bijdrage van natuur- en muziekbeleving voor de evenwichtige ontwikkeling van de mens wordt daar belicht.

Wat dit boek evenwel bijzonder maakt is het feit dat het naast een ‘leesboek’ ook deels een ‘luisterboek’ is. Voor alle vogels werd een QR-code afgedrukt zodat je rustig naar de vogelzang kan luisteren om daarna, ook via een QR-code naar de muziek te luisteren waarin de vogel verwerkt wordt.

Herentenaar FERNAND ROCHETTE is dr. in de schoolpsychologie, natuurgids en amateur-musicus. Al sinds zijn kinderjaren is hij gefascineerd door vogels en hun vogelzang. Uit zijn ervaring en onderzoek stelt hij vast hoe vogelzang en het luisteren ernaar bijdragen tot het geluksgevoel van de mens. Deze drie passies combineert hij in dit bijzondere boek.


Auteur : Fernand Rochette

Uitgever : Sterck & De Vreese Paperback – geïllustreerd – 256 pagina’s – 24,90 €

Te verkrijgen in het bezoekerscentrum de Groene Vallei, men betaalt er 24,90 euro, waarvan 5 euro naar het project “De Groene Vallei” gaat. Je kan het boek ook kopen in alle Standaard boekhandels in gans Vlaanderen

127 weergaven

Comments


bottom of page