top of page

Nieuws

Dit was 2019 voor Natuurpunt Herent

2019 ligt alweer een tijdje achter ons. Hoog tijd voor een laatste terugblik op een boeiend natuurjaar in Herent.

Ledenaantal blijft stijgen Op het eind van 2019 waren 692 Herentse gezinnen lid van Natuurpunt. Een nieuw record. De kaap van 700 lidmaatschappen ligt binnen handbereik. Op nationaal niveau steeg het ledenaantal van Natuurpunt tot boven 114.000 leden.

Extra natuur

Dankzij de steun van het Europese Life project Green Valleys, konden we in het Kastanjebos een aantal nieuwe percelen aankopen. Het gaat daarbij om bospercelen en weilanden gelegen binnen het waardevolle Natura 2000 netwerk.

De komende jaren zal dankzij het Life project werk gemaakt worden om de natuurwaarde in onze gebieden te versterken.

Klein maar waardevol In februari ontvingen we heugelijk nieuws over ons kleinste natuurgebied Ter Neppen. Het gebied is nu officieel erkend als natuurreservaat. Hierdoor komen er extra middelen vrij voor het beheer. Een mooie beloning voor het harde werk.

Tientallen helpende handen De professionele terreinploeg van Natuurpunt, gemeentearbeiders, onze eigen beheerwerkgroep en onze rimpelwerkers: Ze droegen allemaal hun steentje bij om onze natuurgebieden in topconditie te houden. Van maai- tot hakhoutbeheer en van het opruimen van stormschade tot het verwijderen van tractorbanden in een weide. Alles passeerde de revue.

Zin om mee te werken in onze natuurgebieden? Laat het ons weten.

Jong geleerd, oud gedaan

De jeugd verwondering en interesse bijbrengen over natuur, dat vinden we bij Natuurpunt Herent zeer belangrijk. Via het project educatief natuurbeheer en door de samenwerking met verschillende Herentse scholen proberen we zoveel mogelijk kinderen de natuur te laten beleven. Een poelonderzoek, een lentewandeling, vogels loeren en beloeren,... Onze gidsen hadden de handen vol. De jeugdige krachten van de Jeugdbond voor Natuur en Milieu (JNM) hielpen ons een handje tijdens één van onze beheerwerkdagen in de Molenbeekvallei.

Bomen planten met Terumo Op 30 november werden er een 300-tal boompjes en struiken geplant in Veltem. Op een recent verworven weide aan het Kastanjebos gingen onze vrijwilligers samen met de medewerkers van Terumo met volle goesting aan de slag. Deze aanplant zal de verdere natuurlijke verbossing van de weide een handje helpen. Met dank aan Terumo voor de sponsoring van het plantgoed.

Meten is weten

Om te weten hoe onze natuurgebieden evolueren is het belangrijk om regelmatig de vinger aan de pols te houden. We telden salamanders in onze poelen en inventariseerden grassen en kruiden in onze graslanden.

Via het Life project werd er onderzoek gedaan naar vleermuizen in onze gebieden. Dat 2019 een erg droog jaar was, werd bevestigd door onze waterpeilmetingen.

1086 Dat is het totaal aantal soorten planten, dieren en zwammen die vorig jaar werd ingegeven op waarnemingen.be voor onze gemeente. In totaal werden het voorbije jaar maar liefst 8669 waarnemingen ingevoerd in Herent.

Help ons om de natuur in kaart te brengen. Meld je aan op waarnemingen.be en geeft je waarnemingen in.

De volledige lijst van waargenomen soorten in Herent vind je hier

Vogels spotten in nieuwe kijkhut We hebben er even op moeten wachten, maar geduld loont. Op 15 september werd de nieuwe vogelkijkhut in de Molenbeekvallei officieel ingehuldigd.

Een mooie samenwerking tussen afdeling Herent, afdeling Kortenberg en de twee gemeenten. Op de weg naar de kijkhut werd een plankenpad aangelegd. Het onderstel van het plankenpad is van gerecycleerd materiaal gemaakt en werd aangelegd door het INL-team van IGO.

Gegidste wandelingen blijven populair Een Natuurpunt-jaar is niet compleet zonder onze gegidste wandelingen. Een winterse frisse neus wandeling, een lentewandeling, een excursie over natuur in de stad, de zomerse Zonnewoudwandeling en een paddenstoelenwandeling in de herfst. De natuur heeft elk seizoen wat te bieden en dat tonen we graag.

Eten en denken Tradities zijn er om in ere te houden. Daarom organiseerden we in 2019 opnieuw een vegetarische eetdag en een algemene kennisquiz.

Op zaterdag 14 maart schoven 335 mensen aan tafel om te proeven van onze heerlijke vegetarische gerechten. En op 7 december pijnigden 53 ploegen hun hersenen tijdens onze quiz. De opbrengst van beide evenementen wordt geïnvesteerd in onze natuurgebieden.

Warme reacties tijdens de Warmste Week Tijdens de Warmste Week verkochten we zelfgemaakte voedertassen aan de Carrefour in Herent en Delhaize in Veltem. In een mum van tijd was alles uitverkocht. Een duidelijk signaal dat de inwoners van Herent een hart hebben voor de natuur. En voor ons is dit een extra motivatie om er in 2020 opnieuw vol enthousiasme in te vliegen.

90 weergaven
bottom of page