top of page

Nieuws

Frisse Neuswandeling

Een nieuw jaar is begonnen en de feestdagen zijn voorbij. Een paar kilo’s bijgekomen? Geen nood, een fikse wandeling kan de kilo’s helpen verbranden. Dit dachten ook 130 wandelaars, waaronder 12 kinderen, en namen deel aan onze jaarlijkse “Frisse Neuswandeling”.

Gelukkig hadden we vijf gidsen voorzien, Geert, Fernand, Irmi, Richard en Magda om kleinere groepen te vormen.

Het was geen zonovergoten dag, maar het bleef wel droog. Ik zelf nam de eerste groep met Geert als gids en ik was niet alleen. Een 40-tal wandelaars wilden met Geert mee, toeval of niet.

De wandeling vertrok aan de Warotstraat in Winksele, Brusselsesteenweg onderdoor naar het eiken-beukenbos Bertembos. In de Nieuwstraat aangekomen, in Bertem niet in Brussel, waren we op een hoogte van 100 meter boven de zeespiegel. Door de regenval van de laatste dagen was het op sommige plaatsen ploeteren door de modder, vooral in de holle wegen.

Tijdens de wandeling kregen we van Geert niet alleen uitleg over elementen in het natuurgebied, maar ook over historische gebeurtenissen zoals het overstromingsgebied in 1906, de loopgraven, en dergelijke.

Door het vochtige weer konden we nog genieten van verschillende zwammen . Zo troffen we de gele korstzwam, zwarte trilzwam, kogelzwammetjes, gele trilzwam, judasoor, viltig judasoor en de aardster aan. Hoog in de bomen zagen we een haviksnest.

We wandelden verder langs de Koeheide in Bertem en na enkele kilometers kwamen uiteindelijk uit aan de IJzerenberg in Winksele.

Aan de Warotzaal terug aangekomen, werden we getrakteerd op een hapje en een tapje om zo het nieuwe natuurjaar in te zetten.

Dank aan de gidsen en de vrijwilligers, maar ook aan de wandelaars om mee deel te nemen aan weer een geslaagde Frisse Neuswandeling.

Foto's klik hier.

Hugo Bollion

Op 14 maart hebben we onze jaarlijkse vegetarische eetdag ten voordele van onze natuurgebieden Molenbeekvallei, Kastanjebos en Ter Neppen, via de site kan je u nu al inschrijven.

Meer informatie over onze activiteiten kan je vinden op onze site www.natuurpunt-herent.be . Regelmatig wordt deze aangepast.

31 weergaven
bottom of page