top of page

Nieuws

Boomplanting samen met firma Terumo

Recent heeft Natuurpunt Herent een perceel, gelegen aan de Groenstraat in Veltem-Beisem (Kastanjebos), aangekocht met onder andere de steun van het Europees LIFE Green Valleys project. Dit project strekt zich uit over de gemeenten Herent, Kortenberg, Kampenhout, Steenokkerzeel en Boortmeerbeek. Het project beoogt om tussen 2018 en 2025 ongeveer 200 ha natuur te herstellen, de gebieden en het Natura 2000 netwerk meer bekendheid te geven, mensen te betrekken bij het (natuur)beheer en te werken aan nuttige toepassingen voor beheerresten.

Ook al was de afspraak om 9 uur, mistig en tegen het vriespunt, de opkomst was groot. Vrijwilligers van Natuurpunt waren met 10 personen en de firma Terumo met 20 mannen/vrouwen en zelfs 6 kinderen.

Ook onze burgemeester Astrid Pollers, schepen Jan Schelstraete en schepen Stijn Van Meerbeeck kwamen een boompje/struikje planten en/of een kijkje nemen.

Wie ook na een tijdje van de partij was, was een heerlijk herfstzonnetje.

In samenwerking met de firma Terumo uit Haasrode, die extra middelen ter beschikking stelde voor de aankoop van het plantgoed en zijn personeel opriep actief deel te nemen aan de actie, werden er op 30 november 2019 260 bomen en struiken geplant.

Natuurpunt Herent is met plezier ingegaan op het aanbod van Terumo. Het kon de natuurwaarde van het Kastanjebos immers alleen maar ten goede komen.

Voornamelijk werd er hazelaar, rode kornoelje, haagbeuk, sporkehout, winterlinde, zoetekers en zomereik aangeplant. Deze aanplanting is een compensatie van vroegere kappingen op dit perceel. Met deze aanplanting creëren we een geleidelijke overgang tussen het bestaand bos en het weiland.

Na een paar uurtjes hard werken was een kleine pauze welkom. Tijdens de pauze nam Raf Ghijsen, met ondersteuning van Chris Leflere en Brecht Laukens, de gelegenheid om uitleg te geven over het beheer dat Natuurpunt doet en het nut van de aanplanting. Ook werd er tijd genomen om de vragen van de helpers te beantwoorden.

De laatste bomen /struiken werden geplant.

Nog een dankwoord van coördinator Chris Leflere aan de helpers was hier op zijn plaats en dan konden we allemaal tevreden naar huis.

Foto's klik hier.

Hugo Bollion

volgende activiteiten:

- Algemene kennisquiz op 7 december 2019

- Werkdag op 14 december 2019

- Frisse Neuswandeling op 5 januari 2020

87 weergaven
bottom of page