top of page

Nieuws

Hakhoutbeheer Kastanjebos

Enkele jaren geleden werd er aan de rand van het Kastanjebos langs de Lipselaan een houtkant aangeplant. Deze houtkant is ondertussen flink gegroeid en kan de doorgang van de fietsers blokkeren. Daarom werd er besloten om deze houtkant een paar meter te verwijderen van het fietspad. Ook een kijkgat werd voorzien zodat je zicht kreeg over de weide achter de houtkant.

Dit gebeurde op 19 oktober 2019. Alhoewel het in de voormiddag regende was daar in de namiddag niets van te zien. Met negen vrijwilligers en niet te vergeten onze jongste vrijwilliger Arthur (had zelfs zijn eigen kettingzaag bij) gingen we aan de slag onder leiding van onze “nieuwe coördinator beheerwerkgroep” Chris Leflere.

Eén van de vrijwilligers was nieuw en daarom gaf Raf eerst meer uitleg over het Kastanjebos en wat we vandaag gingen doen en waarom.

Iedereen was verwittigd om voor gehoorbescherming te zorgen. Dit was nodig want groot geschut werd ingezet. Het geluid van hout dat verbrijzeld werd door de hakselaar en de geluiden van de kettingzagen waren oorverdovend. Ook handschoenen kon je gebruiken, vooral voor de dorens van de rozenbottel.

Maar alvorens te beginnen legde Brecht de veiligheidsvoorschriften over het gebruik van de hakselaar uit.

Inge werkt nog niet lang met een kettingzaag en kreeg van Brecht meer uitleg hoe te werk te gaan.

Al snel was de kiepwagen gevuld en moest deze geledigd worden. Daar zorgde Brecht voor en konden wij even pauzeren met een drankje en een versnapering.

Na enkele uren waren de werken voltooid en konden we tevreden naar huis. “Het resultaat mag gezien worden” zei Chris.

Foto's klik hier.

Onze volgende werkdag is op 24 november 2019, “Dag van de Natuur” en gaat door in de Molenbeekvallei samen met JNM kiemwerking Midden-Brabant.

Op het programma: hakhoutbeheer aan het groot hooiland. Er zal zeker gezaagd worden, takkenwanden gezet/onderhouden en misschien ook kruinhout gestookt.

Afspraak: parking Kerkstraat 3020 Veltem-Beisem, om 13.30 uur.

Alle helpende handen welkom.

Waterdicht schoeisel en handschoenen noodzakelijk.

Hugo Bollion

32 weergaven
bottom of page