top of page

Nieuws

Paddenstoelenwandeling

Het was prachtig weer ….. voor de paddenstoelen. Regen, regen, regen, maar ook scheen soms de zon. Dat hield niet iedereen thuis, een 20-tal volwassenen en 6 kinderen namen deel aan de paddenstoelenwandeling.

Magda en Gerard hadden een extra activiteit voorzien voor de kinderen en namen deze en hun mama mee in de wondere wereld van de paddenstoel, Patrick gidste de volwassenen.

In het Bertembos, een open bos gelegen op een heuvelrug tussen Leuven en Sterrebeek, gingen we op zoek naar paddenstoelen.

Door de neerslag van de voorbij dagen waren er honderden zwammen en paddenstoelen te zien. Tijdens de wandeling werd ons de verschillende onderdelen van een paddenstoel aangeleerd. Wat is een Boleet, een Amaniet, een Zwam, Mycena? Wat is hun leefwijze, voortplanting en eetbaarheid of giftigheid kwamen aan bod. Al snel kwam de vraag: “zijn paddenstoelen eetbaar” waarop Patrick zei “allemaal, maar sommigen maar één keer. Heb je weinig kennis over paddenstoelen, eet ze niet op en laat ze staan want sommigen zijn zelfs dodelijk”. Een reden waarom het ook heel belangrijk is om de paddenstoelen te laten staan, het zijn opruimers.

Uiteindelijk hebben we een 30-tal soorten gezien zoals: eikenbladzwammetje, geschubde inktzwammen, vliegenzwam, heksenkring, gekraagde aardster, prachtvlamzwam, enz. ( foto’s op www.natuurpunt-herent.be/galerij ).

Met een beetje vertraging kwamen we terug aan het vertrekpunt.

Daar stond Inge te wachten met paddenstoelen die we wel mochten opeten, maar eerst onze handen wassen.

Als afsluiter wenste Brammetje het Zwammetje ons een goede thuiskomst.

Foto's klik hier.

Niet vergeten: op zaterdag 7 december 2019 hebben we onze “Algemene Kennisquiz” nieuw concept, schrijf u tijdig in

Hugo Bollion

71 weergaven
bottom of page