top of page

Nieuws

Zonnewoudwandeling

De Zonnewoudwandeling is een samenstelling van drie onderdelen: de zon die overvol aanwezig was, we gaan langs de wijk Zonnewoud en het is een wandeling.

Door het mooie weer was de opkomst groot, 43 wandelaars namen deel aan de wandeling.

Gelukkig waren er twee gidsen voorzien, namelijk Fernand en Geert, de groep werd dan ook in twee gesplitst.

Na een welkomstwoord van Fernand werd de wandeling ingezet. Aan het onlangs gemaaid hooiland werd even halt genomen, dit voor een woordje uitleg waarom een deel niet gemaaid wordt; hier huisvest de korfslak (een paar millimeter groot). Via het wandelpad volgden we door het natuurreservaat Molenbeekvallei de Leibeek tot aan de Lodewijk van Veltemstraat om vervolgens het nieuwe knuppelpad te nemen naar de vogelkijkhut. Hier konden we even genieten van het uitzicht op de vijver en de verschillende vogels zoals de kievit, reigers, het waterhoentje met kuikens, enz.

Tijdens de wandeling zagen we niet alleen vogels, maar ook verschillende kruiden zoals de kattenstaart, witte honingklaver, zilverschoon, speerdistel, enz.

Het is al drie jaar op rij een “mastjaar” voor de hazelnoten en eikels. Een mastjaar is een benaming voor een jaar waarin bomen en planten veel meer vrucht dragen dan gemiddeld. Een mastjaar komt vooral voor bij beuken, eiken en kastanjes ongeveer om de vier jaar. Het heeft ook gevolgen voor de wildstand. Aangezien er een overvloed aan voedsel is, zal de populatie van bijvoorbeeld wilde zwijnen toenemen.

We keerden even terug en gingen richting station Erps-Kwerps om dan Noordwaarts door de velden van Erps- Kwerps richting het Zonnewoud, Klein Brussel in de volksmond, te stappen. Boven ons vlogen gierzwaluwen maar ook de boerenzwaluw. Eén enkele veldleeuwerik liet zich zien. Vervolgens passeerden we de Heersemmolen en volgden van hieruit de Molenbeek tot aan het vertrekpunt.

Door de grote interesse van de wandelaars, en ja hoor het was meer dan vijf kilometer, hadden we drie uur nodig om terug op het vertrekpunt aan te komen. Dank aan Fernand en Geert voor de prachtige leerrijke namiddag.

Hugo Bollion

Foto's klik hier.

Blijf ons volgen via www.natuurpunt-herent.be en via facebook Natuurpunt Herent

Noteer alvast:

- 15 september 2019; inhuldiging nieuw knuppelpad en vogelkijkhut

- 6 oktober 2019 paddenstoelwandeling in Bertem

57 weergaven
bottom of page