top of page

Nieuws

Natuur in de stad

Op zondag 19 mei 2019 organiseerde Natuurpunt-Herent een uitstap “Natuur in de stad”. Afspraak om 9 uur op het Dorpsplein in Veltem. Al snel moesten we de paraplu’s openen, het was aan het miezeren, zoals wij hier zeggen. Zodra alle 16 deelnemers, waaronder 3 chauffeurs, aanwezig waren konden we vertrekken.

Onze eerste halte was “het Moeraske” in Evere – Schaarbeek. Het Moeraske is het laatste restant van de Zennevalei en is het enige moeras van de vallei dat bewaard is gebleven. Het gebied is heuvelachtig en wordt door een bosrijke helling omzoomd. Het moeras is sinds 1995 als natuurreservaat beschermd en staat in verbinding met de Kerkebeek. Het water is van goede kwaliteit en maakt een gevarieerde fauna en flora mogelijk. Het gebied bevat meerdere biotopen : moeras, beek, droge weide, boshelling, moestuinen, vochtige weide … Fernand Rochette was onze gids en liet ons een prachtig stukje natuur zien. Je kon er genieten van de lentebloeiers zoals de smeerwortel, robertskruid, look zonder look, enz. alsook verschillende soorten struiken en bomen zoals Amerikaanse vogelkers, abeel, wilg, valse acacia, linde, es, enz. Boven onze hoofden kon je het gezang van de tuinfluiter, de zwartkop, het gekir van de houtduif, en monniksparkieten horen. De monniksparkiet is er in grote getallen aanwezig. Hun nesten zijn door meerdere parkieten bewoond, je zou kunnen zeggen “het appartement van de Monniksparkiet”.

Na een wandeling van 3 kilometer begonnen onze magen te knorren. Dus reden we naar Groenendaal, daar konden we picknicken in de refter van “het Bosmuseum”.

Samen met de gids Dirk Baksteen (Natuurgroepering Zoniënwoud) kregen we een bezoek aan het museum, met aansluitend een bezoek in het Zoniënwoud. Het Zoniënwoud is een groot beukenbos en wordt beheerd door Agentschap voor Natuur en Bos, Leefmilieu Brussel en Division Nature et Forêts.

Kaarsrechte beuken, rijkelijke graslanden, dag- en nachtkoekoeksbloem, witte rapunzel, grote ereprijs, beemdkroon, en al die andere lentebloeiers waren een lust om naar te kijken. Op de plaats waar vroeger de renbaan van Groenendaal plaats vond, is nu één groot rijkelijk grasland. Alleen de trappen naar de ondergrondse kelders en de Koninklijke Loge zijn nog aanwezig.

Men heeft ook gedacht aan de dieren en een ecoduct aangelegd, alsook een amfibieën-tunnel.

Een glasraam in het bos, raar maar waar. Het zijn werken van kunstenaar Kristof Morel, het was één van de vier glasramen met als Koesterbuur; de Grote weerschijnvlinder, op de drie andere kan je het Vliegend hert, de Ijsvogel en de Vroedmeesterpad vinden.

Nog een laatste knuffel aan de Mammoetboom en na een wandeling van 7 kilometer waren we terug aan het museum.

Ik zou nog veel kunnen vertellen over het Zoniënwoud, maar dan wordt deze tekst héél lang.

Als afsluiter van de dag werden onze magen weer gevuld met een etentje in GC De Bosuil in Overijse.

Nog een dankwoord aan de twee gidsen Fernand en Dirk, het was een leerzame en prachtige dag in … “de natuur in de stad”.

Foto's klik hier.

Volgende activiteit: Open natuurtuinendag op 2 juni 2019,

meer info hierover op www.natuurpunt-herent.be en op facebook.

Hugo Bollion

71 weergaven
bottom of page