top of page

Nieuws

Herfstwandeling in en rond Eiken- en Grevenbos

De herfstwandeling van dit jaar bracht ons in en rond het grote Eikenbos en Grevenbos. Deze ging door op zondag 7 oktober 2018 en dit onder een stralende zon en een zacht briesje.

Snel werd duidelijk dat de groep te groot was, 45 volwassenen, 5 kinderen en twee viervoeters en werd dus in twee groepen verdeeld. Aan gidsen was er voldoende, natuurgids Chris Leflere gidste de eerste groep, natuurgids Richard Raeymaekers de tweede.

Het vertrekpunt was aan De Coninck NV, hier zijn we op ongeveer 35 meter boven de zeespiegel en gaan naar het hoogste punt in het Eikenbos: aan de schotelantennes van Eurocontrole ongeveer 90 meter boven de zeespiegel, een hoogteverschil van 55 meter.

De Brusselsesteenweg overgestoken kwamen we na een hele klim boven op de Bovenberg. Hier stond voor eind de 17de eeuw een romaanse kerk. Op het eind van de eeuw was de oude romaanse kerk op de Bovenberg tot een ruïne vervallen. Een nieuwe kerk werd in 1762 in het dal gebouwd. In 1890 werd op de Bovenberg een Bornput van 40 meter diepte gegraven om de mensen van water te voorzien.

Aan de radiotoren van de VRT aangekomen namen we de voetweg naar het bos, Terbankbos. Dit gedeelte van het bos staat bekend voor zijn vuurvliegjes of kleine glimworm, in de tweede helft van juni na 10:30 u te bewonderen. Chris wist hierover veel te vertellen.

Bertembos is een complex bos. Dit complex omvat twee onderdelen: ten westen het Eikenbos/Grevensbos, ten oosten het Bertembos. Het bosgebied is 207 ha groot. Het staat ook bekend voor zijn heuvelachtig karakter, ingericht speelbos en prachtige vergezichten. In het voorjaar kan je er zelfs genieten van de voorjaarsbloeiers zoals bosanemoon, meiklokje, enz.

Ondanks het droge seizoen kwamen we toch nog verschillende paddenstoelen tegen. Magda Cool, ook een natuurgids, kon ons meer vertellen over de soorten die we zagen. Zo zagen we de ruige weerschijnzwam, de berkenzwam, het elfenbankje, zwavelkop, een nog jonge boleet, witte bultzwam, groene knolamaniet, tonderzwam, reuze zwam en de prachtvlamhoed.

Tijdens de wandeling kwamen we voorbij een naturistenkamp (tussen bospercelen Augustijnbos en Grevenbos). Van hieruit kon je in de verte het Atomium zien, alsook de centrale van Vilvoorde, controletoren van de luchthaven en zelfs de Sint-Romboutstoren van Mechelen.

Door holle wegen en valleien kwamen we aan bij Het Vossenhol, een speelbos (4 ha) en –weide (1,5 ha). Weide = aangelegd op vroegere akker. Hier is ook het radarstation van Bertem gelegen.

Aan de weg tussen de Bertem en Veltem-Beisem ligt de gerestaureerde Augustijnenhoeve, hier gebeurden in de Middeleeuwen de belangrijkste ontginningen, waardoor het oorspronkelijke boscomplex werd opgesplitst in een westelijk en een oostelijk gedeelte.

Een laatste stopplaats bracht ons aan de zendmast van de VRT.

Ik zou nog veel over deze wandeling kunnen vertellen, maar dan wordt mijn tekst te lang. Nog een dankwoordje aan de gidsen, het was leerzaam.

Hugo Bollion

Op www.natuurpunt-herent.be vind je foto’s van de wandeling, ook op facebook Natuurpunt Herent kan je ons volgen.

Foto's klik hier.

136 weergaven
bottom of page