top of page

Nieuws

Natuurwandeling in het Kastanjebos

Iedereen kent de krokus, deze zorgt vroeg in het voorjaar voor veel lentesfeer. Maar ken je ook de krokus van de herfst, de look-a-likes van de krokussen … de herfsttijloos. Deze konden we op zondag 9 september bewonderen tijdens de natuurwandeling in het Kastanjebos met als natuurgids Raf Ghijsen.

Niet alleen waren er 40 wandelaars aanwezig, maar ook een stralende zon en weinig bewolking.

Onze eerste stopplaats was in het groot hooiland in de Lipselaan en konden we tussen de schaapjes kennis maken met de herfsttijloos die rijkelijk aanwezig was. Raf gaf meer uitleg over de herfsttijloos en het beheer van het hooiland.

Vandaar ging de wandeling verder door het Kastanjebos en veldwegen parallel lopend met de Vilvoordsebaan. Onderweg maakten we kennis met allerlei planten en kruiden zoals: vlasbekken, de heelblaadjes, knoopkruid , wilde Bertram, enz.

Richard zag een nachtvlinder en kon deze in een potje vangen. Zo kon iedereen kennis nemen, het was de huismoeder. Nadien werd hij terug vrijgelaten.

Aangekomen aan de Benedictusweide gaf ook hier Raf meer uitleg over de weide, het maaien, de poelen, het aanleggen van mantelzone’ s via maaien, aanplantingen speciaal voor de salamander, enz. Momenteel groeit de grauwe abeel in de mantelzone. Op de weide zelf konden we ook de smalle weegbree, roze klaver, gewone rolklaver, … terug vinden.

Alweer kon Richard een insect vangen, de grote groene sabelsprinkhaan.

De wandeling ging verder door de Stokstraat naar de tonderzwam hooiland. Sint-Janskruid, wilde peen, koninginnekruid, … waren hier te zien.

Na ongeveer vijf kilometer wandelen, waren we terug aan het startpunt aangekomen.

Nog een dankwoord van Raf maakte een einde aan een aangename en leerrijke wandeling.

Foto's klik hier.

Hugo

13 weergaven
bottom of page