top of page

Nieuws

Zomerwandeling doorheen de Molenbeekvallei

Zomerwandeling doorheen de Molenbeekvallei.

Samen met conservator Geert Kuijken gingen we op zondag 1 juli op ontdekkingsreis in de prachtige Molenbeekvallei. Een heldere blauwe hemel en een brandende zon hielden 25 wandelaars niet thuis. Geert stelde ons gerust dat het grootste gedeelde van de wandeling zich in de schaduw van de bomen zou bevinden.

Allereerst kwamen we langs het pas afgemaaid en opgeruimd hooiveld. Verder ging de wandeling langs de Molenbeek richting Lodewijk van Veltemstraat met enkele haltes zodat Geert een woordje uitleg kon geven over het beheer. Nog net voor we de Lodewijk van Veltemstraat wilden oversteken, maakten we kennis met de breedbladige wespenorchis.

Aan de overkant van de straat ging de wandeling verder naar de voormalige visvijver op de grens met Erps-Kwerps. In dit gedeelte passeerden we het wandelpad in aanbouw. Hier groeide de éénbes en heksenkruid. Een pas aangelegd bruggetje over de Molenbeek bracht ons tot aan de vijver, helaas de vogelkijkhut stond er nog niet. De groene kleur en bruine toppen van het riet en de paars-roze kleur van de kattenstaart gaf de vijver een feeëriek uitzicht. Aan de zijkant stond er ook kaardenbol, vogelwikke, en dergelijke.

De wandeling ging verder langs de Waterstraat, Donkerstraat tot aan de Heersemmolen en zijn visvijver, waar enkele vissers zaten. Langs deze wegen stonden Gelderse Roos, Amerikaanse Vogelkers, Smeerwortel, Speer- en Akkerdistel. Ook Lavendel was er te zien en deze hadden bezoek van een tiental zandoogjes. Van hieruit verliep de wandeling langs de Molenbeek verder en kwamen we op het punt waar de Molenbeek over de Leibeek loopt.

Uiteindelijk na 5 kilometer wandelen waren we terug aan het vertrekpunt aangekomen.

Na een dankwoord van Geert keerden we allen huiswaarts.

Foto's klik hier.

Volgende natuurwandeling op zondag 9 september 2018 in het Kastanjebos om 14:30 u aan de poort waterwinning, Lipselaan te Winksele. Onder leiding van natuurgids Raf Ghijsen.

Hugo

25 weergaven
bottom of page