top of page

Nieuws

Op zoek naar de Hogebeek

Een zonovergoten dag en bij temperaturen boven de 25 graden had Natuurpunt-Herent een natuurwandeling georganiseerd op 22 april 2018. Ondanks de warmte waren we met een groep van 20 wandelaars. Gewapend met een flesje water kon de wandeling om 14:30 u aan de Warotzaal, Warotstraat te Winksele starten.

Onder leiding van natuurgids Irmi Fuessl gingen we op zoek naar de oorsprong van de Hogebeek en zijn mooie voorjaarsflora in de loop, holle wegen en bosranden.

Zij werd bijgestaan door de gidsen Gerard, Geert en Richard.

Op weg naar de Brusselsesteenweg via de Aardeweg kwamen we al snel voorjaarsflora tegen. Hier konden we kennis maken met de peterselievlier en de gewone vlier, deze stonden naast elkaar. We konden tevens van de vogelmelk, look zonder look, grote muur en fluitenkruid genieten. Een eindje verder werd onze aandacht getrokken naar koepelvormige hopen bestaande uit dennennaalden, kleine takjes en bladeren. Het waren de nesten van de zwarte bosmier. Richard wist daar iets over te vertellen. Plots maakten een paar mensen zich uit de voeten, we stonden tussen de mieren en sommigen hadden niet het aangepast schoeisel aan.

Dan maar verder de Brusselsesteenweg onderdoor op weg naar Bertembos. Al sinds de middeleeuwen is dit bos nagenoeg onveranderd gebleven. Hier wandel je tussen eiken- en beukenbomen. Hier groeit het Lelietje-van-dalen, stinkend nieskruid, bosanemoon, bosviooltje en speenkruid. Op ongeveer 92,5 meter boven de zeespiegel staat in het bos een watertoren van 32 meter hoog en we kregen hier van één van de wandelaars een uitleg over de Brusseliaan (= Witte, gele of rode kleurige zandlaag naargelang het gehalte aan ijzeroxiden). Verder op onze weg groeide de gevlekte aronskelk, hier kregen we van Gerard uitleg hoe deze bestoven wordt.

De Bosstraat overgestoken kwamen we in de Oude Bertembosstraat. Recht over de Bertemboshoeve, die ook bekend is als het Augustijnerhof, ontspringt de Hogebeek die uitmond in de Lipsebeek in Tildonk.

Via de Nieuwstraat (niet die van Brussel) en Augustijnstraat wandelden we verder in de loop van de Hogebeek. Halverwege kwamen we een omgewaaide en doorgezaagde beuk tegen. Volgens de jaarringen zou hij ongeveer 120 jaar zijn, een kanjer dus.

Terug de Brusselsesteenweg onderdoor, nog steeds in de loop van de Hogebeek, arriveerden we terug aan het vertrekpunt.

Het was een warme, maar leerrijke wandeling.

Wil je meer weten over onze activiteiten, volg ons dan op www.natuurpunt-herent.be en op Facebook.

Foto's klik hier.

59 weergaven
bottom of page