top of page

Nieuws

Hakhoutbeheer

Onze laatste werkdag van 2017 ging door tegenover het groot hooiland in de Molenbeekvallei. De bedoeling van deze dag was via hakhoutbeheer wilg en hazelaar te verwijderen. Dit omvat het tot op 10 à 20 cm boven de grond afzagen van bomen en struiken om ze weer te laten uitgroeien tot een jong, dicht en vitaal groenscherm. Dit lijkt op het eerste zicht drastisch maar dit is van korte duur. In het voorjaar komen nieuwe scheuten reeds tevoorschijn uit de stompen en hebben de voorjaarsbloeiers de kans om te groeien. Binnen enkele jaren staat er terug een meer gesloten groenscherm.

Met zes personen waren we aanwezig om dit werk aan te pakken. Stevig schoeisel en werkhandschoenen waren niet overbodig. Er werd vooraf al heel veel zaagwerk verricht en konden we met deze takken de takkenrillen aanvullen. Een roodborstje maakte reeds van de takkenrillen gebruik en bleef maar in de buurt.

Tijdens het opruimen ontdekte ik nog enkele paddenstoelen, zoals het judasoor en dergelijke. Na een pauze met een drankje en een versnapering, nog even doorwerken.

Op het eind van de dag begon het nog te regenen. Het resultaat mag gezien worden. Geert tevreden, dus wij ook en konden we huiswaarts keren.

Foto's klik hier.

22 weergaven
bottom of page