top of page

Nieuws

Dag van de natuur

Tijdens de Dag van de Natuur werd er in samenwerking met de jeugd een plantactie gehouden op de Benedictusweide, gelegen achter de Benedictushoeve in Herent. Gewapend met stevig schoeisel en spaden namen vooral de jeugdafdelingen van Herent deel.

In het kader van het salamanderproject werden aan de poelen houtkanten met streekeigen planten en bomen aangeplant. Deze houtkanten maken verbindingen tussen de bestaande poelen. Ze vormen voor de salamanders de leefomgeving op het land (voedsel, bescherming). Ook vogels en andere dieren varen er wel bij.

Gezien het grote aantal deelnemers dienden wij echter de voorziene plantwerken te spreiden over 3 namiddagen.

Op zaterdag 18 november werd samen met JNM en familie De Jaegher, een 40-tal deelnemers, een groot aantal planten geplant. Hoog in een boom hield de kleine bonte specht alles goed in het oog. De weergoden waren met ons, het was droog en afwisselend zon en bewolking. Pas tegen vijf uur vielen de eerste druppels.

Op zondag 19 november hielpen de Scouts Veltem & Chiro Herent, samen 90 deelnemers. Met zo een groep werd er ook veel werk verzet. Op het eind van de dag begon het te regenen en werden we door de natuur getrakteerd op een prachtige regenboog.

Op zondag 26 november kwamen de Scouts Herent & Scouts Veltem met 80 deelnemers. De laatste aanplantingen werden gedaan.

Bij hard werken hoort natuurlijk ook een hapje en een drankje. Als vieruurtje werd er telkens getrakteerd met wafels, cake, spekpannenkoeken en/of koekjes. Dit alles kon doorgespoeld worden met een fruitsapje, chocomelk of water.

Ter afsluiting van deze plantdagen kwam rond 16u Koen De Troyer, regiocoördinator Wildlife Taxi Team – Vlaams Brabant (Vogelbescherming) , langs. Onlangs werd een verzwakte en ondervoede bosuil uit een schouw in de Groenstraat bevrijd. Hij kwam deze, na verzorging, zijn vrijheid geven. Een collega van Koen gaf ons een woordje uitleg over de bosuil.

Onder de begeleiding van bestuursleden, leden van het beheerteam en het rimpelwerkteam werden er in totaal 15 bomen geplant, waaronder zomereik en winterlinde en 675 planten zoals hazelaar, sleedoorn, vogelkers (Prunus padus), zoete kers (P. avium), Gelderse roos, hondsroos, vuilboom, rode kornoelje en gewone vlier.

Het resultaat mag gezien worden.

Foto's klik hier.

59 weergaven
bottom of page