top of page

Nieuws

Trage wegenwandeling

Op zondag 15 oktober 2017 werd door de vier afdelingen binnen de Groene Vallei (Steenokkerzeel, Kampenhout, Kortenberg en Herent) een Trage wegenwandeling in 't Groot Veld of Dorenveld, buffer tussen luchthaven en de natuurgebieden in de Groene Vallei Midden-brabant, georganiseerd.

Afdeling Herent vertrok in Veltem-Beisem met de fiets richting bezoekerscentrum Groene Vallei om rond 14:00 uur aan te komen en aan te sluiten bij afdeling Kortenberg. Luc Draye, schepen van milieu, vergezelde de groep.

Bart Nevens, 1ste schepen in Kortenberg, verwelkomde ons en wenste ons een gezellige wandeling toe. Met een groep van 44 deelnemers konden we aan de wandeling beginnen. Op dat zelfde moment vertrok ook een groep in Steenokkerzeel (80 deelnemers) en een groep in Kampenhout (70 deelnemers) richting t’ Groot Veld.

Deze prachtige open ruimte vormt een prachtig kader voor een trage wegenwandeling met aandacht voor de natuurwaarde van dit open gebied. De begeleidende natuurgidsen (Patrick Luyten, Henk Cuypers, Pieter Moysons, Godelieve Gallant) zorgden voor de nodige info. Zij legden naast de uitstraling van het landschappelijk karakter ook het belang uit m.b.t. de fauna-akkers die hier aanwezig zijn. Dit zijn akkers en akkerranden die met bijzondere mengsels jaarlijks worden ingezaaid en dienen als voedsel- en schuilbronnen, schaduwplekken, plaatsen waar natuurlijke akkerkruiden kansen krijgen en nestplaats voor allerlei dieren.

Hier kregen we uitleg over de akkervogels (Geelgors, Kneu, Veldleeuwerik, Graspieper, en andere) en op dat moment zagen we een groepje Kneuen vliegen.

Onder een stralende zon en blauwe hemel kleurde hier en daar het veld geel, groen en blauw van Mosterdkruid en Facelia. Het was warm en we werden van een flesje water voorzien. Halverwege kwamen we de twee andere groepen tegen.

In de verte zagen we de luchthaven terwijl boven ons de vliegtuigen aan hun landing bezig waren. Het is hier dat er sprake is om de landingsbaan te verlengen.

In Kwerps aangekomen werden we door de Gemeente Kortenberg in het erfgoedhuis getrakteerd op een biertje of frisdrank. Walter Sevenants gaf nadien uitleg over de archeologische opgravingen van Kortenberg.

De terugreis naar het Bezoekerscentrum doorkruiste het Silsombos. Hier maakten we kennis met de Honingzwam en de Rechte Koraalzwam.

Aangekomen aan het Bezoekerscentrum Groene Vallei konden we op het terras van de brasserie nog napraten en genieten van een welverdiend biertje/drankje.

Foto's klik hier.

38 weergaven
bottom of page