top of page

Nieuws

Wat schaft de (loep)pot?

Zaterdag 15 juli 2017, Bosstraat in Bertem. Het is weer verzamelen geblazen voor de laatste excursie in het kader van de vlindercursus van Natuurpunt Herent. Een tiental cursisten zijn present. Het is licht bewolkt en er is weinig wind, goed dus voor vlinderwaarnemingen.

Onder de deskundige leiding van Bert Derveaux trekken we Bertembos binnen. Bert geeft uitleg bij verschillende waardplanten die we onderweg tegenkomen. Het is evenwel wachten tot we uit het bos zijn en op weg naar de Koeheide voordat we de eerste vlinders tegenkomen. Klein geaderde witjes, de lieveling, het klein koolwitje, Icarusblauwtjes, het bruin zandoogje, het landkaartje, het koevinkje, de kleine vuurvlinder, het bont zandoogje, de gehakkelde aurelia, de dagpauwoog, de bruine daguil en niet te vergeten de koninginnepage, onze grootste dagvlinder! Zeker twintig soorten hebben we gezien en sommige ervan nader kunnen bekijken in een loeppotje. Met dank aan Richard, onze grote vlindervanger.

De meeste soorten waren te vinden naast het reservaat in een weiland op een helling met veel rolklaver. Ook bramen, distels en brandnetels fungeren als geliefde waardplant van heel wat vlinders en insecten.

We sloten af in een kruidenrijk hooiland met boomgaard waar heel wat vlinders rondfladderden en geel walstro ons bedwelmde. Een geslaagde uitstap, maar hoe kan het ook anders met de Heilige Geest in de buurt.

Chris Leflere

Foto's klik hier.

26 weergaven
bottom of page