top of page

Nieuws

Zomerwandeling langs onze holle wegen

Samen met gids Geert Kuijken en 17 wandelaars verkenden we de mooie holle wegen tussen Winksele en de Mollekensberg. Een wandeling van ongeveer 5 km en dit onder een afwisseling van zon en wolken. Door de regen van voorbije uren was er hier en daar modder, maar dit hinderde ons niet.

De Mollekensbergwandeling is een heel mooie natuurwandeling langs holle wegen en langs de oude Romeinse heirbaan Leuven - Vilvoorde. Ze vertrekt aan de Romaanse Maria-Hemelvaartkerk in Winksele (centrum), een bedevaartsoord van de 13de tot de 19de eeuw en gaat langs het natuur- en parkgebied de Mollekensberg waar de wandelaar kan genieten van een schitterend panoramisch uitzicht.

Een speelzone ligt binnen het bosgedeelte, het gemeentelijke terrein bestaat zowel uit bos als uit open grasland. Het domein ligt tussen landbouwgronden, woningen en wandelpaden. Het bos bestaat uit diverse loofbomen en struiken, onder meer zomereik, esdoorn, robinia, tamme kastanje en bramen. Het terrein is erg heuvelachtig en soms zelfs supersteil! Dit komt omdat hier vroeger grond is ontgonnen, waardoor steile randen en putten zijn ontstaan. Het is een uitdagend speelbos met diverse kriskras erdoorheen lopende paadjes.

Tijdens de wandeling kregen we ook uitleg over enkele soorten kruiden zoals Kamille, Duizendblad, Jakobskruiskruid, Kompassla, Geel Walstro, Berenklauw, Beemdkroon … . Ook de Knautiabij kwam ter sprake. Dit is een solitaire bij die enkel op Beemdkroon vliegt. Ook het Judasoor was nog te zien. Op het Jakobskruiskruid zat de rups van de Jakobsvlinder.

Op het eind van onze wandeling passeerden we het terrein van De Bereklauw, ook bekend als “The Ideas Factory”. Dit is een leefgemeenschap die al dertig jaar bestaat. De mensen komen en gaan er, maar de eigenaar van het terrein, Gosse, is altijd wel daar.

Aangekomen aan het vertrek/eindpunt bedankte Geert ons en zelf kreeg hij een applaus. Iedereen vertrok tevreden naar huis.

Foto's klik hier.

279 weergaven
bottom of page