top of page

Nieuws

Lentewandeling door 3 gemeenten

Dit jaar verkennen we de natuur in het grensgebied Veltem-Beisem, Bertem en Kortenberg. We maken kennis met de prachtige voorjaarsflora en hun historiek. Ondanks het goede weer was het nodig om de groep in twee te splitsen. Bij start telden we 34 personen. De eerste groep werd begeleid door de natuurgids Fernand, de tweede door Geert. Ik zelf ging met de eerste groep mee, een wandeling van bijna 8 km.

De startplaats, hoek Roetaardstraat / Kroonstraat, bevond zich op 35 m. boven de zeespiegel en we stapten tot op 90 m. boven de zeespiegel. In feite stappen we van Laag-België naar Midden-België. In het Bertembos, Eikenbos en het Hogenbos van Everberg bevinden we ons op het Brabants Leemplateau. Hier is de fauna en flora bijzonder rijk. Op deze hoek staat een kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand. Boven op de Bovenberg aangekomen konden we de Sint-Romboutstoren in de verte zien. Daar stond tot 1750 de kerk van Beisem. In 1762 werd een nieuwe kerk kort bij de Molenbeekvallei gebouwd. In 1890 werd hier de bornput van Bovenberg, 40 m diep, gebouwd en voorzag de Bovenberg voor drinkbaar water.

Een prachtig panorama met zicht op Meerbeek, bracht ons aan de kapel Terbankbosstraat. Deze was toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw met kind. Verder door Bertembos, een Eikenbos bezaaid met knappe holle wegen jarenlang gebruikt als verbindingsweg tussen de dorpen of weg naar bos en veld, ging onze weg verder. Dat landbouw en Natuurbeheer hand in hand kunnen gaan is hier goed zichtbaar.

Onderweg maakte Fernand gebruik om zijn liefhebberij voor vogels te delen met ons. Zo maakten we kennis met het gezang van het winterkoninkje, de vink, de zwartkop, enz. en kon hij deze illustreren aan de hand van foto’s.

Van aan het speelbos ’t Vossenhol in Bertem kan je de schotelantennes zien. Deze controleren alle luchtverkeer boven België in een straal van 260 km tot op een hoogte van 20 km. Velden meiklokjes, Lelietje-van-dalen, bedekte de bodem van het bos. Ook dalkruid was er te zien. Hier kan men aanplantingen door kinderen van Bertemse lagere scholen bewonderen. Een holle weg leidde ons naar Meerbeek waar we midden in de velden recht tegenover de witlooffarm van Penninckx het drie gemeenten-punt hebben. Via de Meerbeekse steenweg stapten we door het veld richting Brusselsesteenweg, parallel met de Molenbeek aan de bosrand aan onze linker zijde.

Op de hoek van de Brusselsesteenweg en de Peterburgstraat kwamen we voorbij een derde kapel, toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw met kind door Decoster en Soetemans in 1870 gebouwd. Langs de spoorbaan kwamen we voorbij de boerderij van Roskams. Tot 1952 stond hier een bareel net voorbij de boerderij. Terug aangekomen aan het vertrekpunt, namen we nog een foto en afscheid van 7 leerlingen die het traject hadden meegelopen in opdracht van hun school.

Deze tekst dank ik aan het uitgebreid verslag gekregen van Fernand.

Foto's klik hier

.

37 weergaven
bottom of page