top of page

Nieuws

Frisse Neuswandeling

Niets beter dan een frisse wandeling in de mooie natuur om de eindejaarsfeesten af te sluiten.

Dit jaar gingen we op bezoek bij de buren en verkenden het Silsombos.

De opkomst was niet groot, 48 deelnemers. Was de oorzaak het slechte weer van de voorbije dagen, de plaats of was men nog maar pas of nog niet thuis uit vakantie? Wie zal het zeggen!

Koud was het niet, maar wel mistig.

Het vertrekpunt was voorzien aan het Bezoekerscentrum Groene Vallei. Er waren twee wandelroutes voorzien: één van ongeveer 6,5 km en één van ongeveer 4,2 km. Een groep van 15 personen namen samen met Ewoud als gids de grote route. De rest van de deelnemers werden in groepjes van 10 verdeeld. Zelf had ik Geert als gids. Tijdens de wandeling leerde hij ons de soorten grasvelden te herkennen: hoe kan je zien waar de orchis groeit, waar de herfsttijloos, welk grasland wordt begraasd door runderen of paarden, enz. Op onze weg wandelden we langs de Weesbeek, de Molenbeek en de Zwarte Madam (het beeld natuurlijk, niet het bier).

Op vele plaatsen was de sneeuw en ijs ontdooid en moesten we door de modder ploeteren. Gelukkig hadden de meesten laarzen aan. Door de mist, die tussen de bomen en struiken hing, heerste er een mysterieuze sfeer.

Zelfs met de koude van voorbij dagen waren er nog paddenstoelen te bespeuren. Zo konden we op meerdere plaatsen het fluweelpootje bewonderen. Geert wist ons te vertellen dat het fluweelpootje een uitgesproken winterpaddenstoeltje is en verschijnt vanaf december tot eind februari in bundels op afgestorven boomstronken.

Terug aangekomen aan het bezoekerscentrum werden we getrakteerd op een glaasje cava, fruitsap of warme chocomelk met daarbij horende een hapje. Tevens kon je kennis maken met het Bezoekerscentrum Groene Vallei.

Op naar de volgende activiteit!

Meer foto's klik hier.

25 weergaven
bottom of page