top of page

Nieuws

Nacht van de Duisternis

Op zaterdag 8 oktober vond de 21ste editie van Nacht van de Duisternis plaats. Deze jaarlijkse campagne van Bond Beter Leefmilieu wil de impact van lichtvervuiling in de kijker zetten. In samenwerking met Natuurpunt-Herent werd er een wandeling georganiseerd. Ook de sterrenwacht Wega waren aanwezig.

Met een groep van 24 personen kon de wandeling in de Kerkstraat te Veltem-Beisem vertrekken met Fernand als gids. Even wachten, misschien dat om 20:00 u de lichten doven… ! Spijtig, met een goed verlichte straat konden we vertrekken.

Langsheen het wandelpad van de Molenbeekvallei ging de wandeling dan toch in het duister verder. Een eerste stopplaats werd voorzien om een woordje uitleg te geven over uilen, vooral over de bosuil. Met een roep van de bosuil op de gsm probeerde men een reactie teweeg te brengen. Blijkbaar was er geen bosuil in de buurt, men kreeg geen reactie.

Dan maar de wandeling verder zetten. Zo kwamen we aan de Lodewijk Van Veltemstraat, ook deze was goed verlicht. Hier werd een tweede stop gehouden om iets meer te vertellen over de nachtvlinders zoals de doodshoofdvlinder, de populierenpijlstaart, enz. Een beetje verder kwamen we voorbij de Leibeek, ook hier werd ons iets meer verteld over de beek.

Doorheen het bos terug de duisternis in ging de wandeling verder. Bij de vierde stop kregen we van Gerard uitleg over het enige zoogdier dat tijdens de nachts rondvliegt, de dwergvleermuis. Met de batdetector konden we even horen dat er een dwergvleermuis aanwezig was.

Tevreden ging de wandeling langs de kronkelende Molenbeek verder. Bij de vijfde stop kregen we uitleg over de nachtdieren zoals de vos, de hermelijn, de bunzing, de steenmarter en nog enkele.

Na de wandeling kregen we de kans om via een telescoop doorheen de wolken naar de maan en de sterren te kijken. Hier kregen we uitleg van Johannes Bonse van sterrenwacht Wega.

Aangekomen in Ratjetoe kon je genieten van een drankje en kregen we via een power-presentatie nog meer uitleg gegeven door Sander. De interesse was groot en er was zelfs tijd voorzien om vragen te stellen die door Sander beantwoord werden.

Ondanks “Nacht van de Duisternis” (met goed verlichte straten) was het een leerrijke en aangename avond.

Voor foto’s klik hier.

27 weergaven
bottom of page