top of page

Nieuws

Paddenstoelwandeling


Ook dit jaar was er een paddenstoelenwandeling georganiseerd door Natuurpunt-Herent en deze ging door op zondag 2 oktober in “Het Kastanjebos”.

Ondanks de verwachte regen, en deze was aanwezig, was de opkomst van geïnteresseerden groot: 34 volwassenen en 19 kinderen.

Als gids namen Gerard en Magda de kinderen onder hun hoede, Patrick gidste de volwassenen.

Alvorens de wandeling te starten kregen we een woordje uitleg over paddenstoelen of ook zwammen genoemd. Er werd ons verteld dat paddenstoelen zich voeden met water, afstervend hout en bladval. Het zijn de opruimers in het bos en komen vooral voor in de herfst na een natte periode. Niet alle paddenstoelen zijn eetbaar, van de meeste word je ziek en sommigen zijn zelfs dodelijk.

Ook al was de maand september droog, toch konden we tijdens de wandeling een ruime groep bewonderen zoals: gele aardappelbovist, tonderzwam, geel / witte russula, gewone hertenzwam, kroontjesknotszwam, de platte- en dikrandtonderzwam, plooivlieswaaiertje, populierenmelkzwam, enz.…, maar ook de grote stinkzwam. Bij het zien van deze laatste kwam er een grijns op sommige gezichten te voorschijn.

Door het gebladerte heen kregen we enkele regendruppels over ons heen, maar dat hield niemand tegen om verder te zoeken naar paddenstoelen.

Op het eind van de wandeling werden we getrakteerd op paddenstoelkoekjes, door enkele vrijwilligers speciaal voor deze gelegenheid gebakken.

Het regende nu veel harder, goed voor de groei van de paddenstoelen. Zo zullen er komend weekend nog meer paddenstoelen te zien zijn.

Foto's klik hier

22 weergaven
bottom of page