top of page

Nieuws

Steun de 'Zwarte Madammen' en de Groene Vallei

“De zwarte madammen”

Een sluier van mysterie…

Het Silsombos straalt een mysterieus gevoel uit wanneer een sluier van mist je in de ochtendschemer door de moerassen begeleidt. Het gebied is ook een plek waar volkslegenden en natuur onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. De “Zwarte Madam”, een Onze-Lieve-Vrouwbeeld, is de spil waar tal van legendes rond draaien. Zo bestaat er het verhaal dat op deze plaats rond middernacht stemmen hoorbaar waren. Deze lokten de bezoekers de Molenbeek in, waar ze verdronken. Later richtten de eigenaars van het kasteel Balkemolen hier een Mariabeeld op. In de zomer vergezellen Weidebeekjuffers langs de oevers van de Molenbeek de Zwarte Madam.

Foto: Zwarte Madam Natuurpunt Kampenhout

Wij – “de zwarte madammen” - zijn drie (generaties) vrouwen. Ingrid en Hilde kennen elkaar via de paarden. Ine ging babysitten bij de kinderen van Ingrid. Ze liepen elkaar onlangs terug tegen het lijf op een cursus natuurgids. Ingrid en Eef kennen elkaar via hun mannen. De kinderen van Ingrid waren ook vaste babysitters bij Eef. Vele linken dus… Maar wat ons ook bindt, is de liefde voor de natuur en de groene vallei, een oase van rust in het drukbevolkte gebied tussen Leuven, Brussel en Mechelen. Je kan er prachtige wandelingen maken door moerassen, bossen en graslanden, en genieten van de weidse vergezichten. De orchideeën bloeien er weelderig en als je goed kijkt, kan je er onder meer een nachtegaal, blauwborst, houtsnip, ijsvogel, ree, vos, hermelijn, libel of vlinder zien. Een gebied om te koesteren dus …

… en ook een gebied om blaren voor over te hebben!

Jaja, want op 25 en 26 juni doen wij mee aan ” “Expeditie Natuurpunt" en stappen elk 65 km. Het geld dat we moeten inzamelen (1.500 euro) gaat integraal naar de groene vallei, de Molenbeekvallei in het bijzonder.

Activiteiten

Om aan ons geld te komen, houden we op 4 mei een groot kampvuur en organiseren we op 10 juni een geleide (avond)wandeling in het Silsombos, telkens voorzien van de nodige geestverruimende drank. Meer info volgt nog!

Maar je kan ons - de natuur dus – nu al financieel steunen via onze groepspagina op de website van Expeditie Natuurpunt: http://expeditienatuurpunt.be/project/1637/purchase-donate. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar!

Alvast veel dank om het mysterie der natuur mee in stand te houden…

Ingrid, Hilde, Ine & Eef

Voor meer info over de groene vallei:

105 weergaven
bottom of page