top of page

Nieuws

werkweekend populieren vellen

Op 20 en 21 februari 2016 was er een werkweekend gepland in de Molenbeekvallei. Onze ‘zageventen’ stonden er klaar voor. Alle voorbereidingen waren getroffen om verschillende populieren te vellen en te verzagen. Helaas werd deze afgelast omwille van het slechte weer. Het was niet veilig door de sterke wind en regen. Maar na regen komt zonneschijn en ja hoor, het weekend daarop straalde de zon.

De opkomst was dan ook groot. Met een tiental vrijwilligers van Natuurpunt Herent en de hulp van JNM Kiemwerking Midden Brabant, die met een vijftiental jongeren aanwezig waren, konden we de werken starten. Nadat de 20 meter hoge populieren geveld waren kon het werk verdeeld worden. Met kettingzagen, boomzagen, bijlen en takkenscharen werden ze in kleinere stukken verdeeld. Met de dunne takken werd er een vuurtje aangelegd.

Waarom bomen vellen? Zo doen we aan natuurontwikkeling. Meestal gaat het hier over commerciële aanplantingen van naaldbomen, populieren en andere boomsoorten die hier van nature niet voorkomen. Zo bieden we kansen aan bedreigde planten en dieren en laten we de natuur spontaan ontwikkelen.

Van werken krijgt men honger. Een schapenbout, in aluminiumfolie gewikkeld, werd tijdig in het vuur gelegd en werd nadien gesmaakt.

De eerste dag zat er op en Gerard knikte tevreden. Er was al heel veel werk verzet.

Ook de tweede dag was de zon van de partij en een tiental vrijwilligers. Nog één populier(tje) werd er geveld en alles opgeruimd.

Het werkweekend zat er op.

Wil jij ook eens meewerken in en voor de natuur? Hou dan onze website in het oog www.natuurpunt-herent.be

Sfeerbeelden bekijken: klik hier.

18 weergaven
bottom of page