top of page

Nieuws

Rimpelwerkdag Verwijderen oude peilbuizen in Molenbeekvallei

Al noemt het “rimpelwerkdag”, er waren maar twee rimpels van de vijf te zien. Willem, een student aan

de Don Bosco school te Haacht, vergezelde ons om zelf kennis op te doen en een handje te helpen. Eén groot punt heeft hij wel geleerd, rubberlaarzen kunnen noodzakelijk zijn. Ook Daniel van Silsombos kwam een handje helpen.

Het doel van deze voormiddag was samen met de conservator, Gerard Moors, de oude peilbuizen in de Molenbeekvallei te verwijderen en sommigen herstellen.

Een peilbuis is een buis met één geperforeerd deel, die in de bodem wordt geplaatst om de stijghoogte van het grondwater vast te stellen, of voor bewaking van de kwaliteit en kwantiteit van het grondwater. De kenmerkende flora is afhankelijk van de hoge waterstand en de kwaliteit van het water. Tijdens het repareren van een peilbuis op het hooiland kregen we een “spanner” te zien. Een spanner is een nachtvlinder.

Alvorens de laatste peilbuizen te verwijderen kwamen we nog langs enkele zwammen zoals de ruig elfenbankje, gele korstzwam en de grote kale inktzwam. Om uiteindelijk de laatste peilbuizen te verwijderen moesten we over de Leibeek en door een drassig dichtgegroeid gedeelte om dan op de Lodewijk Van Veltemstraat uit te komen.

Willem en Daniel hadden nog nooit de aquaduct van de Molenbeek over de Leibeek gezien, dus ging onze tocht verder door de Molenbeekvallei naar de viaduct. Onderweg werd onze aandacht getrokken door een corridor en kregen we een deskundige uitleg van Gerard. Een corridor is een vaste (oversteek) plaats van dieren om zich van de ene naar de andere plaats te begeven. Spijtig was de fotograaf niet rap genoeg, maar twee personen zagen de ijsvogel voorbij vliegen. Al jaren huist deze in de Molenbeekvallei. Bij de viaduct aangekomen werd onze aandacht getrokken door het geroep van de meerkikker. De meerkikker is een groene kikker die heel sterk lijkt op de inheemse bastaardkikker. Het is een echte kabaalmaker.

Door het warme weer kwamen we de koekoeksbloem tegen, een voorjaarsbloeier.

Bij het passeren van de vijver, zagen we de blauwe reiger en twee aalscholvers.

Uiteindelijk was het niet alleen een rimpelwerkdag, maar kregen we ook een stuk natuur te zien.

Op www.natuurpunt-herent.be/ kan je informatie over onze activiteiten vinden.

15 weergaven
bottom of page