top of page

Nieuws

Werkdag Benedictuspoel

Al was de voorspelde zon er niet, toch waren er acht personen aanwezig om de handen uit de mouwen te steken.

De bedoeling van deze werkdag was het verwijderen van de lisdodde en openmaken van de poel om lichtinval te bevorderen en er voor te zorgen dat de bladval vermindert. Ook de zwarte els rond de poel moest gemaaid worden.

Werkhandschoenen en laarzen (indien beschikbaar zelfs lieslaarzen of een waadpak) kwamen van pas.

Chris Van Den Haute, van de werkgroep Hyla (de Amfibieën- en Reptielenwerkgroep van Natuurpunt), hielp ons met het openmaken van de poel. De bedoeling hiervan is zorgen voor een goede ‘eilegplaats’ voor de kamsalamander in de hoop dat deze zijn weg naar hier vind.

De kamsalamander (Triturus cristatus) is een beschermde soort en met zijn 18 cm is hij ook de grootste Vlaamse watersalamander. Hun naam danken ze aan de getande rugkam van de mannetjes in de paartijd. Hierdoor lijken ze een beetje op een voorhistorisch draakje. De soort overwintert aan land in haag of houtkanten. Vanaf maart zoeken ze het water op om zich daar te kunnen voortplanten. In de zomerperiode verlaten de volwassen exemplaren de poel terwijl de jonge salamanders er nog even blijven om aan kracht te groeien.

Tijdens de werken ontdekte ik de bruine kikker. Vrijwel alle bruine kikkers zijn herkenbaar aan de donkere, langwerpige vlek die het trommelvlies bedekt en reikt van het oog tot aan de basis van de voorpoten.

Qua fauna vind je rond en in de Benedictuspoel niet alleen lisdodde en zwarte els, maar ook watermunt en waterweegbree is er aan te treffen.

Halverwege de werken werd er een korte pauze ingelast en kregen we van Kris nog meer informatie over amfibieën.

Het was hard werken maar het resultaat mag gezien worden.

12 weergaven
bottom of page