top of page

Nieuws

Herfsttijlooswandeling

Afspraak aan de Lipselaan (toegang waterwinning) te 3020 Winksele om 14:30 u.

Tijdens een late zomerwandeling doorheen het kastanjebos en de omliggende weides en ruigten nam natuurgids Irmgard Fuessl ons mee op ontdekkingstocht langs de rand en door het Kastanjebos op zoek naar deze prachtige, delicate bloem “de herfsttijloos”. Zij werd hierbij geholpen door Gerard Moors en Richard Raeymaekers.

Als eerste kwamen we langs de “tonderzwamweide” waar we kennis maakten met enkele kruiden zoals het jacobskruid, knopkruid, enz. en zelfs de kleine vuurvlinder was er aanwezig.

Verder wandelend tussen de weiden kwamen we langs de éénstijlige meidoorn. Hier kregen we uitleg hoe we deze kunnen herkennen, want de tweestijlige meidoorn bestaat ook. Het verschil zit in de vrucht, hoeveel zaadjes deze bezit, één of twee.

Een beetje verder vonden we een put in de grond, het was een wespennest, gedeeltelijk door de wespendief geopend.

In de natuur moet je niet ver gaan om iets te ontdekken. Een beetje verscholen onder gedroogd gras vonden we de geweizwam. Langs het kerkweggetje, afgebakend langs beide kanten met meidoorn, zetten we onze tocht verder.

Langs de hoofdingang van het kastanjebos ging onze wandeling verder en daar ontdekten we de berkenboleet.

Dieper in het bos maakten we nog kennis met de tonderzwam en judasoor, hier kregen we een deskundige uitleg van Gerard.

Op onze weg kregen we een geringde Amerikaanse eik te zien en ook hier een deskundige uitleg waarom deze geringd werd.

Via de kleine spekstraat ging de wandeling verder. Hier maakten we kennis met de sleedoorn, zwavelzwam, parelstuifzwam, vruchten van de gevlekte aronskelk.

Uiteindelijk via het grote hooiland passerend kwamen we aan het doel van de wandeling: “de herfsttijloos”. Tussen deze prachtige laatbloeier en de schaapjes werd het verschil tussen een krokus en een herfsttijloos uitgelegd en hoe je deze herkent.

Met heel veel informatie keerden we huiswaarts.

8 weergaven
bottom of page