top of page

Nieuws

Limburg, Limburg allein, doa geit niks bove

Op zondag 17 mei trokken we met een tiental leden van Natuurpunt Herent richting Nationaal Park Hoge Kempen voor onze jaarlijkse uitstap. Eens aangekomen in Maasmechelen werden we opgewacht door ranger Joseph die ons hartelijk verwelkomde. Na een woordje uitleg over de mijngebouwen ging Joseph dieper in op het park en zijn 6 toegangspoorten. Wij hadden gekozen voor de poort Connecterra in Eisden waar je vlot een mijnterril kan beklimmen. Aan de voet werden we verwelkomd door een kolonie huiszwaluwen en een zingende gekraagde roodstaart. Onderweg zorgde de lokale flora voor zoekwerk. Onder meer de mooie bloem van vlas was voor velen een leuke verrassing. Bovenop de terril wachtte ons een adembenemend zicht op het Kempisch plateau en de Maasvallei (met de Sint-Pietersberg en de Eben Ezertoren) in de verte; dichterbij zag je een grindwinningsmeer en nog een paar andere terrils. Na een picknick bovenop de terril trokken we richting Herbricht in de Maasvallei.

Foto 1: Zicht vanop de terril

Ondertussen was de hemel opgeklaard en konden we genieten van een zonnige wandeling in het natuurreservaat Hochter Bampd. Het reservaat wordt kort gehouden door een aantal konikpaarden (oppassen voor de leider!) en het slingert tussen de Maas, een meertje en de Zuid-Willemsvaart. Hierdoor heb je een mooi zicht op heel wat watervogels en aan de Nederlandse kant zagen we ook oeverzwaluwen die hun nest aan de rand van een ontginning hadden gemaakt. Ook een kleine zilverreiger en een groene specht lieten zich bewonderen. Prachtig! Dit was echt genieten. Eens

terug aan de auto’s trokken we richting Maasmechelen waar we de uitstap afsloten met een heerlijk etentje in het Salamanderke. Weer een geslaagde uitstap, met dank aan Joseph voor het gidsen en Gerard en Magda voor de organisatie.

Foto 2: Ontmoeting met de konikpaarden

31 weergaven
bottom of page