top of page

Graspapier

Natuurpunt Herent verkoopt wenskaarten van graspapier. De grondstof van het papier is maaisel uit de natuurgebieden van Natuurpunt en het ANB. Drukkerij Zwartopwit neemt het graspapier van Natuurpunt op in haar aanbod.

Duurzaam en lokaal

Met verkoop van onze wenskaarten maken we de cirkel rond. Maaisel uit onze natuurgebieden wordt verwerkt tot papier. Van dit papier worden wenskaarten gemaakt met mooie natuurfoto´s uit onze natuurgebieden. En met de opbrengst van de verkoop van onze wenskaarten kunnen wij weer nieuwe natuur aankopen.

Maaibeheer

Een van de belangrijkste technieken van natuurbeheer is maaien. Zo wordt ruimte en licht gecreëerd voor zeldzame planten. Cruciaal daarbij is dat het maaisel nadien ook  weggehaald wordt. Maar wat gebeurt daarna? Soms wordt het maaisel gebruikt door de lokale landbouwers als veevoeder, maar niet al het maaisel is daarvoor geschikt. In plaats van het maaisel zomaar af te voeren als groenafval, wordt het voortaan gebruikt als grondstof voor allerlei producten.

Het maaisel wordt ter plaatse verwerkt door een mobiele raffinage-installatie, of het wordt bewaard voor later en verwerkt in een raffinagefabriek. Nadat het gras verwerkt is, zijn er droge vezels, eiwitten en sappen beschikbaar om producten mee te maken.

Meer dan papier


Binnen het project ‘GrasGoed’ werken 12 partners uit Vlaanderen en Nederland samen aan oplossingen om de keten van gras naar grondstof vlot aan elkaar te schakelen. GrasGoed wil zoveel mogelijk grasachtige biomassa bij elkaar krijgen om tot een economisch interessante hoeveelheid te komen. Behalve graspapier, kan het grasmaaisel ook een tweede leven krijgen als isolatiemat, veevoeder of vervanger van veen in potgrond.

bottom of page