top of page

Nieuws

Frisse Neuswandeling

De “Frisse Neuswandeling” liet ons dit jaar kennismaken met het open landschap tussen de Molenbeekvallei en het Silsombos in de Groene Vallei van Midden-Brabant.

Gelukkig waren er genoeg gemotiveerde en ervaren natuurgidsen aanwezig want de opkomst was groot, nl 132 wandelaars. In groepjes van ongeveer 20 personen en onder begeleiding van Gerard, Richard, Magda, Fernand, Geert, Irmi, en Patrick kon de wandeling van ongeveer 7 km starten. Gilbert, ook een ervaren natuurgids, zorgde voor de infostand en inschrijving. Tijdens de wandeling zorgde hij, met hulp van Anita, dat bij aankomst het zaaltje opgefleurd was, alsook drank en versnapering klaarstonden.

Het weer viel best mee, het was droog. Toch even de buienradar controleren … deze voorspelde rond 16:00 uur regen.

Tijdens de wandeling merkte je dat de voorbije nachten geregend had. In sommige wandelpaden had je waterdichte laarzen nodig om door de modder te ploeteren. Van winter was hier niets te merken. Integendeel, er waren al lentebloeiers te zien zoals het speenkruid en de dagkoekoeksbloem.

Ook de mol is momenteel actief, dit was te merken aan de hoeveelheid molshopen.

Op de grens van Veltem-Beisem en Erps-Kwerps staken we de Molenbeek over en zetten onze wandeling verder. Passerend aan een stapel afgezaagde boomstammen van populieren kon je nog paddenstoelen bewonderen zoals de wollige bundelzwam en de paarse korstzwam.

Bij een rij knotwilgen kregen we van Gerard een woordje uitleg. Hij vertelde ons dat een knotwilg een wilg is die enkele jaren na te zijn geplant op circa 2 m hoogte werd afgezaagd. Daarna wordt de boom iedere 5-7 jaar geknot door de nieuw uitgelopen takken weg te nemen. De verdikking aan de basis van de uitlopers vormt de knot waaraan de knotwilg z'n naam dankt. In de humusrijke knot leven tal van organismen. Zowel planten (bvb varens, vlierstruik) als dieren (bvb steenuil).

En ja hoor, de buienradar had gelijk. Het was 16:00 uur en het begon te regenen, maar dat hield ons niet tegen. Met grote schrede zetten we de wandeling verder.

Nadat we het waterzuiveringsstation van Kortenberg voorbij waren, staken we op de grens van Erps-Kwerps en Veltem-Beisem de Molenbeek terug over. Onze volgende halte was de Heersemmolen van Beisem en is gelegen op de Molenbeek in een prachtige landschappelijke zone die grenst aan Erps-Kwerps.

Verder op onze wandeling zagen we ook nog de grote parasolzwam, groot kalkschuim een witte slijmzwam.

De aquaduct was de volgende halte. Hier loopt de Molenbeek over de Leibeek heen.

Terug aan het groot hooiland aangekomen bedankte Gerard ons voor de belangstelling.

In de opgefleurde zaal aangekomen konden we gezellig samen toasten met glühwein, jenever, warme chocomelk en een knabbel op het nieuwe natuurvriendelijk jaar!

Meer foto's klik hier of www.natuurpunt-herent.be wandelroute

26 weergaven
bottom of page